sunnuntai 17. marraskuuta 2013

"Fashion is made to become unfashionable." - Coco Chanel

Onko muodinmukainen henkilö mielikuvitukseton? Onko kaikkien oltava pukeutumisessa ajan hermolla? Ovatko muotitalojen tuotteet silkkaa rahastusta?

Muoti tarkoittaa jonakin aikana vallitsevaa tyyliä, makusuuntaa tai yleistä tapaa. Yleensä muoti liitetään vahvasti pukeutumiseen. Muodissa tapahtuu kiertoja, joka mahdollistaa samojen asioiden muodissa olemisen eri aikakausina. Esimerkiksi leveälahkeiset housut eivät olleet vain 70-luvun juttu!

Jos katsoo kotipaikkakuntamme katukuvaa, niin näemme suurimmaksi osaksi vain toisiinsa sekoittuvaa, pukeutumiseltaan samanlaista massaa. Esimerkiksi viiden tytön kaveriporukka kävelee sinua vastaan ja heillä kaikilla on parkatakki, Uggit ja siniset farkut. Kaikki elementit ovat ehkä muodikkaita, mutta onko kokonaisuus muodikas. Jos seuraa sokeasti vain sitä mikä on "in", on herkästi juuri tuota katukuvassa näkyvää massaa. Muodikas henkilö on sellainen, joka osaa käyttää muodinmukaisia elementtejä oikein. Osaa yhdistellä niitä, mutta tuoden samalla oman persoonallisuutensa esiin. Tämän vuoksi sokeasti muodinmukainen henkilö on mielikuvitukseton, vaikka saattaa kuvitella aivan muuta. Muotitietoisen ihmisen ei siis tarvitse seurata muotia orjallisesti, vaan hän osaa napata sieltä häntä miellyttävät elementit ja käyttää niitä pukeutumisessaan.


Se, mitä muoti merkitsee yksilölle itselleen, riippuu henkilön omista arvoista ja ajatusmaailmasta. Muodista kiinnostuneelle henkilölle muoti voi olla todella tärkeä asia, jopa ilmaisutapa. Kuitenkin esimerkiksi Tiibetin mukkiluostarissa asuville munkeille muodilla ei ole mitään merkitystä. Äkkiä ajatellaan, että esimerkiksi bloggaajat ovat pinnallisia, jos he kirjoittavat muodista, mutta asia ei ole ihan niin yksiselitteinen. Muoti, varsinkin vaatemuoti saattaa merkitä jollekin todella paljon. Ihminen saa toisesta ihmisestä ensivaikutelman ulkonäön perusteella, jolloin vaatteilla on mahdollisuus tuoda oma persoonallisuus esiin, jotkut sen tuovat ja jotkut taas eivät.

Valmiille yhteisöille muodilla ei ole välttämättä kovinkaan suurta merkitystä. Kuitenkin muoti voi saada samanhenkiset ihmiset yhteen ja näin luoda uusia yhteisöjä. Muoti on siis usein vahva yhdistävä tekijä. Tosin aina näin ei ole. Muoti luo suuria ulkoisia paineita, jotka saattavat vaikuttaa yhteisöihin.

Muotitalot päättävät eniten siitä, mikä on jonkun vuodenajan kuumin asia. Heille muoti on pelkkä rahanlähde. Tämän takia muotiin kannattaa aina suhtautua varauksella. Se mitä muotitalot sanovat, ei ole aina koko totuus. Jokaisella yksilöllä on myös oma käsitys muodista. Tämä tekeekin muodin taitamisesta suuren haasteen. Sellaisen, missä jotkut onnistuvat ja jotkut eivät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti